Sunday, March 15, 2020

Kadın


“Kader size üç acı pay ayırdı:
İlki bir köleyle evlenmek,
İkinci bir kölenin annesi olmak

Üçüncüsü, bütün hayatınız boyunca bir köleye itaat etmek”

Kadın...Nekrassov dizelerinde kadının yerini trajik bir şekilde ortaya koyar. Tarih boyunca kadın farklı toplumlarda değişik statülerde toplum içinde kendine yer bulmuş. Ataerkil toplumlarda çoğu zaman ikincil bir varklık iken, hatta  bazen değersiz olarak görülürken, ilkel topluluklarda yani anaerkil yapının olduğu toplumlarda ise kadın kutsallaştırışmıştır. Bazı toplumlar da ise kendine erkeklerle eşit bir statü bulmuş ve eşit haklara sahip olmuştur.

Kadnının modern ve geleneksel toplumlardaki yerini kültürel, sosyal ve ekonomik koşullar belirlemekte. Kadın olmanın modern ve gelişmiş toplumlardaki zorluğuna her yerde rastlarsınız. Ancak iki kültür arasına sıkışmış kadınların kendini bulma yolculuğundan pekte bahsedilmez. Kim bilir belkide bu kendini bulma sürecinin çetrefilli ve uzun oluşundandir .

Geleneksel bir toplumnda kadın olmak.. Zordur geleneksel bir toplumda kadın olmak! Sizden küçük yaşlarda beklentiler vardır. Öce ev işlerine yardım gibi küçük kadın rollleri verilir. Zaman küçük erkek kardeşinizin babanıza fikri beyan ettiği yerde siz ayakta beklersiniz. Fikir beyan etmeniz, konuyla ilgili bir düşüncenizin olabileceği zaten akla bile getirilmez. Çevreniz sizi kişiliksizleştirmeye çalışılır. Bu çevreye sonradan dahil olursanız sizin var olan kadın rolunu almanız beklenir. Fikir beyan etmeniz, kararlar verebilmeniz hatta bazen kendinize olan güveniniz, kendinizle ilgili farkındalık düzeyiniz yadırganır. İnsanların bakışlarına maruz kalır, akıllarından geçenleri tahmin eder görmezden geldiğinizi sanırsınız bir süre. Başlarda umarsızca insanlara baş kaldırırsınız. Belkide don kişotçuluk oynarsınız sadece tüm bu süreç boyunca. Belikde sadece kendinizi kandırıp oyalıyorsunuzdur. An gelir siz olmadığınızı farkedirsiniz. Rahatsızlık duyarsınzı size , sizin isteminiz dışında giydirilen bu rollerden. Medeni toplumda kendinizi geliştirme alanınız daha geniştir. Size tanınan alanlar daha geniştir. İmkanlarınız daha fazladır. Burada da size biçilen klasik kadın rolleri vardır. Ancak size tanınan özgürlük alanında kendinizi gerçekleştirme fırsatı daha çok bulursunuz. Belki merdivenin yukarılarında daha fazla erkek egomanyasıyla karsılasırsınız. Bu sizde rahatsızlık uyandırır. Ancak hissedeceğiniz geleneksel bir toplumdaki kadar değil.

No comments:

Post a Comment